مقالات

معرفی انواع مته

انواع مته دریل از نظر جنس ساخت
بر اساس نوع کاربرد مته‌ها، جنس مواد سازنده آن‌ها متفاوت است. به بیانی دیگر، جنس ساخت مته، مهم‌ترین عامل تعیین کننده برای مشخص شدن کاربرد مته است که در ادامه توضیح می‌دهیم.

مته فولادی کم کربن
مته فولادی در میان انواع مته دریل‌ها، بیشترین مصرف خانگی و صنعتی را دارد. خود این جنس مته در 2 نوع مته فولاد کم کربن و کربن زیاد است. مته‌هایی که از جنس فولاد کم‌کربن ساخته شده‌اند برای سوراخکاری اجسام نرم مثل فلز نازک، چوب نرم، پلاستیک و… مناسب هستند و توانایی سوراخکاری فلزات ضخیم و مواد سخت را ندارند.

این نوع مته لبه نگهدارنده ندارد و همچنین نیازی به تیز کردن مداوم آن‌ نیست. در ساختار این مته‌ها از 15% کربن استفاده شده است و نسبت به مته‌های پرکربن قیمت بهتر و ارزان‌تری دارند. مته‌های فولاد کم کربن هر چند وقت یک بار باید تیز شوند.

مته فولادی کم کربن
مته فولادی با کربن زیاد
انواع مته‌ دریل‌هایی که از جنس فولاد با درصد کربن زیاد ساخته شده‌اند، با توجه به ساختار محکم‌تر و نوک تیزی که دارند، برای سوراخکاری سطوح فلزی و چوبی مناسب هستند. تقریبا می‌توانیم بگوییم در ساختار آن‌ها 50% کربن وجود دارد. علت استحکام این مته‌ها انجام چکش کاری روی آن‌ها در دمای بالا است.

مزایای مته فولادی با کربن زیاد:

عمر مفید طولانی
حفظ فرم و نیاز کمتر به تیز شدن
عیب مته فولادی با کربن زیاد:

درست است که مقاومت این مته‌ها زیاد است، اما با این حال وقتی دما بیش از حد باشد، باعث خمیری شدن مته و در نتیجه نرم شدن لبه‌های آن می‌شود.
مته فولادی با کربن زیاد
مته فولادی آلیاژی تندبر (HSS)
مته فولادی آلیاژی تندبر جز محبوب‌ترین جنس‌ها در بین انواع مته دریل‌ها محسوب می‌شود؛ زیرا برخلاف نوع قبلی، مقاومت بسیار بالایی در برابر تغییرات دمایی دارد. تنگستن، کروم و وانادیوم از آلیاژهای این مته هستند که مقاومت خوبی در برابر گرما نشان می‌دهند.

از مته فولاد تندبر یا همان مته HSS معروف، برای سوراخکاری روی موادی که به سرعت برش بالاتری نیاز دارند، مانند سطوح فلزی، چوب سخت و PVC استفاده می‌شود. با این حال مته تندبر توانایی کار روی فلزات بسیار سخت صنعتی را ندارد.

مته فولادی آلیاژی تندبر (HSS)
مته فولادی آلیاژی کبالت
مته فولادی آلیاژ کبالت به نوعی همان مته HSS دسته قبلی است که دندانه‌های آن حالا به کبالت هم مجهز شده است؛ یعنی در ساختار آن‌ها فولاد آلیاژی تندبر وجود دارد که مقدار بالایی کبالت در آن به کار رفته است. این ماده مانند یک عایق حرارتی روی تیغه‌های مته عمل می‌کند.

از مته فولادی کبالت برای سوراخکاری فولادهای ضد زنگ، استیل، آهن، فولاد چدن و تیتانیوم استفاده می‌شود.

مزایا مته فولادی آلیاژی کبالت:

مقاومت در برابر دمای بسیار بالا
سوراخکاری جنس‌های فلزی صنعتی با سختی 38 HRC
عیب مته فولادی آلیاژی کبالت:

شکنندگی بالا
مته فولاد آلیاژی کبالت
اگر قصد خرید مته و ست مته با بهترین کیفیت موجود در بازار را دارید، توصیه می‌کنیم قیمت انواع مته دریل را از طریق لینک مشخص شده بررسی کنید.

انواع مته دریل از نظر جنس پوشش سر مته
به غیر از جنس خود مته، نوع و جنس پوشش نوک مته هم در کار تاثیرگذار است. هنگامی که مته‌ها از جنس فولادهای مختلف ساخته می‌شوند، برای آن که طول عمر بیشتری داشته باشند، سر مته را با آلیاژهای مختلف پوشش می‌دهند.

این پوشش‌ها بسیار متنوع هستند و ممکن است شما را هنگام خرید سردرگم کنند، به همین خاطر انواع سر مته دریل را در ادامه معرفی کرده‌ایم:

پوشش نیترید آلیاژ آلومینیوم – تیتانیوم
آلومینیوم فلزی نرم و تیتانیوم فلزی سخت با مقاومت عالی و بالا است. به طور کلی مته‌ای که پوشش سر آن از جنس نیترید آلیاژ آلومینیوم – تیتانیوم است، عمر بسیار بیشتری نسبت به انواع دیگر دارد. با استفاده از این مته، سوراخکاری مواد مختلف مثل چوب، فلز، دیوار و… به آسانی صورت می‌گیرد.

پوشش نیترید تیتانیوم
این روکش شبیه مدل قبلی است، اما سختی و استحکام بیشتری دارد که معمولا روی مته‌های فولادی HSS کشیده می‌شود. مته‌هایی که پوشش تیتانیوم دارند، برای سطوح فایبرگلاس، فلزی و PVC بسیار مناسب هستند و 3 برابر عمر مفید ابزار را بالاتر خواهند برد.

مزایای مته با پوشش سر مته نیترید تیتانیوم:

دوام بالایی دارند.
میزان تماس و اصطکاک نوک مته با قطعه کار در این مدل کمتر است، در نتیجه حرارت پایین‌تری تولید می‌شود.
معایب مته با پوشش سر مته نیترید تیتانیوم:

به خوبی تیز نمی‌شوند.
پوشش کبالت روی تیغه‌های آن قرار نمی‌گیرد.
پوشش پودر کربن
مته پوشش کربنی یا پودری الماسه کاملا برخلاف مته‌های فلز است و برای اجسام فلزی اصلا مناسب نیست!

انواع مته دریل‌هایی که پوشش سری آن‌ها از جنس پودر کربن است، برای برش سنگ، شیشه، سرامیک، چینی و موارد مشابه کاربرد دارند.

پوشش اکسید سیاه
انواع سر مته دریل‌هایی که دارای پوشش اکسید سیاه هستند، بسیار مقاوم‌اند، اما مزایا و معایبی نیز دارند. اکسید سیاه یک ترکیب فولادی نیست، در واقع یک پوشش است که از تبدیل شیمیایی به‌ دست آمده است. با این روش تا 50 درصد عمر مته افزایش داده می‌شود.

برای ساخت مته اکسید سیاه، یک مته HSS فولادی تا 950 درجه فارنهایت حرارت می‌بیند تا در مقابل زنگ زدگی و اکسید مقاوم شود. از مته اکسید سیاه، بر روی تمام اجسام فلزی، فولاد و آلیاژها، مس و آلومینیوم، چوب، پلاستیک، PVC و… می‌توانید استفاده کنید.

مزایای مته با پوشش اکسید سیاه:

مقاوم به سایش و خوردگی
کاهش اصطکاک
تاثیر کم بر رسانایی جسم
معایب مته با پوشش اکسید سیاه:

قیمت بالا
در صورت استفاده در بعضی از فرآیندها، به راحتی خراشیده شده و یا فرسوده می‌شود.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *